Databáze knih

Jedním z nejpoužívanějších českých webů je databazeknih.cz, na kterém můžete vyhledávat česká vydání knih nejrůznějších žánrů, číst recenze, anotace a komentáře. Po bezplatné registraci si můžete vytvořit svůj vlastní profil se jménem a prostorem pro vyjádření vašich osobních preferencí a osobnosti. Můžete si označovat právě čtené knihy, stejně jako knihy, které se chystáte číst nebo si je koupit.
čtení z tabletu
Po přečtení můžete knihu ohodnotit, zařadit ji do přečtených, a také si ji například vložit do vlastního seznamu nebo ji okomentovat pro ostatní čtenáře.
Jednou z nejlepších funkcí databáze knih je bazar, kam mohou zaregistrovaní členové vkládat své nechtěné knížky a umožnit tak jiným, aby se z nich radovali také, a to za podstatně nižší cenu, než jakou nacházíme na cenovkách v obchodě. Jednoduše napíšete prodávajícímu do zpráv, že máte o knihu zájem, domluvíte se na celkové ceně včetně dopravy, prodávající vám většinou poskytne svůj účet, na který částku zaplatíte, vy napíšete adresu, a knihu máte v domluveném termínu doma. O důvěryhodnost prodávajícího se teď už nemusíte strahovat, tvůrci přidali funkci „ověřeného bankovního účtu“, kdy dostanete schvalující zelenou zaškrtávací ikonku vedle vašeho jména, abyste dokázali svou věrohodnost. Jediné, co proto musíte udělat je kupovat si kredity za nabídkové inzeráty. Za deset inzerátů je to 30 Kč, což není nijak hrozné.
policová knihovna

Goodreads

Dalším globálně používaným webem je goodreads.com. Hned po (opět bezplatné) registraci se vám otevře moře možností, a to i pokud nijak zvlášť nevynikáte v angličtině. Goodreads je totiž tak populární, že mnoho knih tam lze najít i podle českého názvu a s českou anotací. Kromě krásného designu tato stránka nabízí mnoho funkcí od značení knih, které chcete přečíst, po knihy právě čtené a dočtené. Podobně jako na Datábázi můžete hodnotit, psát komentáře nebo recenze, zařazovat knihy do seznamů apod.
Populární funkcí je také tzv. reading challenge, ve které si na začátku roku stanovíte, kolik knih chcete za následující rok přečíst, a pak se snažíte tento limit společně s miliony dalších účastníků splnit. Goodreads také pořádá soutěže o nejlepší knihy roku, doporučuje populární knihy nebo vám nabídne knihy podle toho, co jste již přečetli. Funkcí je tu ještě o mnoho více, to vás však nechám prozkoumat samotné, protože to je také část dobrodružství.

Ø  Whichbook

Mé poslední doporučení zaujme pravděpodobně hlavně čtenáře, kteří už ve svém okolí přečetli každou knihu, která by se jim mohla líbit nebo naopak nemohou najít nic, co by je zvlášť oslovilo. Pokud tedy ovládáte angličtinu a rádi byste na základě vašich preferencí objevili nové, zajímavé knihy navštivte web openingthebook.com a v levé dolní části kliknetě na obrázek whichbook, který vás přenese přímo do vyhledávače. Zde už můžete v levé části obrazovky bez omezení určovat, na jakou knihu máte právě náladu.
Tak jaká to bude? Veselá nebo smutná? Optimistická nebo pochmurná? Krásná nebo snad nechutná? Možností je mnoho a po určení kritérií stačí jenom stisknout GO a můžete vybírat. Pokud však knihy nechcete číst v angličtině, můžete například na již zmíněném webu databazeknih.cz zjistit, jestli byla vydána i v České republice.
 
Tak hodně štěstí a teď se vraťte ke své knize.